Veelgestelde vragen

Hieronder staan ​ veelgestelde vragen. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op.

Wij krijgen regelmatig vragen van klanten. Bijvoorbeeld of u vers vlees met brokken kunt combineren en hoe lang het bewaard kan worden.
Om u beter van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde vragen hieronder samengevat. Deze vullen wij regelmatig aan, dus hou deze pagina goed in de gaten!

Kunt u hieronder het antwoord op uw vraag niet vinden? Stuur ons dan een e-mail.

Zijn brokken te combineren met versvlees?

In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan vers vlees. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees.
Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.

Voor afwisseling kunt u het beste een dag of enkele dagen vers vlees geven en dan weer een dag of enkele dagen brokken.
Bij sommige honden en katten geeft het geen problemen om te mengen.

Als u graag brokken en vers vlees wilt combineren, adviseren wij om geperste brokken te geven. De vertering hiervan ligt dichterbij de vertering van vers vlees dan geëxpandeerde (krokante) brokken.

Is het aan te raden om groenten of andere dingen erbij te voeren?

Afhankelijk van uw visie en/of de kvv al groenten bevat, kunt u ook groenten toevoegen.
Katten hebben hier geen behoefte aan, maar bij honden kan het een goede aanvulling zijn.

Groenten worden alleen goed verteerd als u ze maalt/blendert of kookt. Een rauwe groentenmix heeft de voorkeur, omdat daar de voedingsstoffen beter in behouden zijn.

Naast groenten kunt u ook andere dingen geven, zoals knoflook (niet teveel i.v.m. risico op bloedarmoede), biogarde/melkkefir (als probiotica), gember, zaden, kiemen, geelwortel of visolie.
Een eitje, of twee eitjes per week wordt ook aanbevolen, daar zitten veel gezonde vitamines in.

Wat zijn gluten?

Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het endosperm van granen (tarwe, rogge, gerst, spelt,teff, rijst, mais en haver) en de producten die ervan worden gemaakt.
Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Durum (Triticum durum – een graansoort) wordtharde tarwe genoemd en heeft een bijzonder hoog glutongehalte. Gluten zijn niet in water oplosbaar en worden door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel. Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten.

Gluten worden onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van de gluten kan aanleiding geven tot coeliakie (gluten-intolerantie). Granen met weinig tot geen van deze gliadines (rijst, mais, teff) kunnen wel gegeten worden door mensen met coeliakie en staan daarom (onterecht) bekend als glutenvrij.

Mijn huisdier krijgt versvlees en ik ga op vakantie.

Als alternatief op vers vlees zijn er gestoomde worsten. Dit zijn lang houdbare worsten die niet in de vriezer bewaard worden.
De worsten van Naturis en Barf2Go bijvoorbeeld zijn compleet. Dat wil zeggen dat alle benodigde voedingsstoffen, vitamine en mineralen in deze worst zitten.

Deze worst is overigens ook uitermate geschikt om als beloning te geven!

Kan ik vers vlees van merk en smaak afwisselen?

Ja, dat is zelfs aan te raden. Hoe meer afwisseling, hoe minder kans op tekorten.
Uiteraard moet u wel goed opletten als u een huisdier heeft met bijvoorbeeld een allergie of gevoelige darmwerking.

Kan ik versvlees combineren met voedseldieren?

Vers vlees, ook wel een kvv maaltijd, zijn prima aan te vullen met bijvoorbeeld een kippennek. Als alternatief kunt u ook half kvv geven en de andere helft zelf samenstellen.

Als u de kvv goed wilt aanvullen, kunt u het beste bekijken wat de kvv niet bevat aan voedingsstoffen en vitamine/mineralen. Met hele producten kunt u de maaltijd daarmee dan aanvullen. Bevat de kvv bijvoorbeeld geen pens en/of vis? Dan kunt u ervoor kiezen om een dag met pens en een dag met vis in te lassen. Katten lusten meestal geen pens, een makkelijke aanvulling voor een kat is dan bijvoorbeeld eendagskuikens.

Kan ik mijn kat versvlees voor honden voeren en vice versa?

In veel gevallen kan dat prima. Uiteraard kan er wel verschil in zitten. Dit hangt ook van het merk af.
Enkele verschillen kunnen zijn;

  • Meer eiwit in het vers vlees voor de kat
  • Minder tot geen granen en/of groenten in het vers vlees voor de kat
  • Geen pens in het vers vlees voor de kat
  • Minder bot in het vers vlees voor de kat

Als u vers vlees hebt zonder granen en groenten kan dat prima aan de kat gevoerd worden. Veel katten lusten geen pens, maar het is niet per se slecht voor ze.
Wel wordt aangeraden om katten (meer) rood vlees te geven, zoals hert en haas. Hier zit namelijk meer taurine in, iets wat voor katten een belangrijke voedingsstof is.

Kan ik gewoon hondenkoekjes blijven geven als ik versvlees voer?

Dat is geen probleem, maar er zijn natuurlijk gezondere alternatieven. In de dierenspeciaalzaak kunt u vaak gedroogde vleesproducten vinden.
Gedroogde pensstaven, bullepezen, runderoren of rahwide kluiven zijn gezonde snacks en als beloningssnoepje/trainingssnoepje kunt u bijvoorbeeld ook stukjes kaas, fruit of kleine gedroogde vleesstukjes geven. Ook zijn de houdbare worsten van Naturis hier een goed alternatief voor.

Is het voeren van vers vlees niet duurder dan het voeren van brokken?

Dat hangt er helemaal vanaf welk merk brokken en welk merk vers vlees u neemt om te vergelijken. De vergelijking hieronder komt van het artikel Brok vs Rauw.
De vergelijking is gebaseerd op de aanbevolen hoeveelheid die de brokkenfabrikant opgeeft en voor vers vlees hebben wij 2% van het lichaamsgewicht per dag aangehouden.

Kosten circa per dag (hond van 10 kg)
Dure brok: € 0,90
Kwaliteitsbrok: € 0,49
Goedkope brok: €0,25

Goedkoop versvlees: € 0,26
Biologisch versvlees: € 0,65
Zelf samenstellen: € 0,30 tot € 0,60

De bedragen hierboven zijn richtlijnen. Zoals eerder vermeld hangt dat af van het merk brokken en vers vlees.

Is het verstandig om een dag te vasten?

Dit is een persoonlijke kwestie. Wij zelf raden aan om bijvoorbeeld één keer per week maar een halve portie te geven. Dit komt de vertering alleen maar ten goede.
Tenslotte eten wij ook niet alle dagen even veel en even zwaar.

Hoe lang kan ik versvlees bewaren?

In de vriezer is versvlees zeker enkele maanden te bewaren, maar hoe langer het bewaard wordt, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Dit gaat echter niet heel snel.
In de koelkast wordt aangeraden om het zo snel mogelijk op te maken. Drie dagen is nog prima te doen. Katten kunnen wat eigenzinnig zijn en alleen vers ontdooid vers vlees willen eten.